onsdag 3 maj 2017

Bok tips: Störst av allt


Igår avslutade jag en bok som totalt fick mig att fastna. Jag kunde inte sluta lyssna på den.
Störst av allt av Malin Persson Giolito.

De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.

"Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet."

Störst av allt är en stenhård rättegångsthriller, ett inkännande porträtt av en ung människa och en svidande vidräkning med ett samhälle som obönhörligt håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

Den är otroligt bra skrivet. Jag fastnade direkt. Man tycker om Maja samtidigt som man undrar om hon är skyldig. Om man borde tycka illa om henne egentligen. Man får följa med henne på hela resan. Under hela rättegången får man små delar av vad som hänt både innan, under och efter dådet tills allting faller på plats. Det är en ärlig och naken berättelse direkt ur en artonårings tankar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar