onsdag 31 augusti 2016

Diy stege


Tyckte att de var lite tomt på vår uteplats. Hade dessutom sett ett par grenar i fårhagen som jag var sugen på att använda. Och att ha någonstans att hänga filtarna på vore perfekt.


Jag sågade till grenarna till den längden jag ville ha och sågade sen isär en av grenarna till steg. Mätte så dom vart ungefär lika långa. Men eftersom grenarna inte är riktigt raka så behövde jag inte mäta på millimetern utan körde bara med ögonmått.



Efter de la jag ner allting på marken och tog fram ett rep. Klippte av en bit och sen började jag snurra det runt. Gjorde det i ett kryss med steget i mitten. Avslutade med några knutar på baksidan.


Sen var det bara att ställa upp den mot väggen och hänga över våra filtar. Enkelt, gratis och fint.
Är sugen på att göra en likadan till vårt sovrum som vi kan hänga våra kläder på. Men tyvärr tror jag inte att de får plats. Vi har ett så litet sovrum.

fredag 26 augusti 2016

Falukorvsgratäng med tacosmak


Jag är väldigt dålig på att fota mat. Men de är väldigt tråkigt att lägga upp ett recept utan bilder så ni får stå ut med lite halv dåliga matbilder.
Jag kom på en maträtt en dag som jag bara var tvungen att testa. Och dagen efter gjorde jag de.


Jag kokade 500 gram pasta och skivade 800 gram falukorv.
Hälften korven la jag i botten av en ugnsfast form och sen hällde jag pastan över. La lager av resten av korven över och blandade ihop i burk krossade tomater med 3 dl matlagningsgrädde och en påse tacokrydda. Detta hälldes över och sedan riven ost på. In i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.


Serverade sallad till som ni ser. Snabbt, enkelt, billigt och väldigt gott.
Väl godkänt av både vuxna och barn.

onsdag 24 augusti 2016

Monthly Makers Augusti Pärlor


Okej. Nu har jag vågat mig på att delta i Monthly makers. Första gången någonsin. Har tittat på bidragen så länge nu och blir lika imponerad varje gång. Så mycket kreativa människor. Både i idéer och utföranden. Månadens tema är PÄRLOR och jag tänkte att detta är tillräckligt lätt för mig att klara av. Och dessutom fick jag direkt en idé. Inte lika storslagen och imponerande som alla andra men ändå. Man måste ju börja någonstans.


Jag gjorde helt enkelt pärlplattor. Dom är ju så roliga. Perfekt när man har tråkigt och vill göra någonting med händerna. Jag sökte helt enkelt efter mönster på pinterest och hittade hur mycket mönster på olika smilisar som helst. Dessutom gjorde jag dom ganska stora.


Nu ligger dom i bakluckan på min bil och ser söta ut. (har faktiskt wunderbaums där framme som ser likadana ut) Och jag är sugen på att göra flera. Kanske mindre att ha i nyckelringen. Men är rädd att dom inte håller ihop om dom ska hänga där och dingla. Dom är ju ganska ömtåliga.

fredag 19 augusti 2016

Egna duktyngder


På vår uteplats blåser de rakt in när de väl blåser. Och jag tröttnade verkligen på att duken alltid blåste av och blev liggande på marken. Så jag gjorde egna tyngder för att hålla duken på plats.


Jag plockade några fina stenar i lagom storlek på en strand, tog fram ståltråd och en avbitare. Klämmorna är från Ikea och blev över när jag satte upp draperiet i pojkarnas rum.


Jag virade helt enkelt ståltråden runt stenarna. Lite hur som helst och olika på varje sten. Sen fäste jag klämmorna i ståltråden och hängde upp dom.


Gösta var väldigt nyfiken på dom och var framme och luktade.


Dock har de varit full storm här ute vilket gjorde att dom inte alls hjälpte utan duken flög iväg ändå. Men när de inte blåser riktigt så mycket så funkar de utmärkt.

måndag 8 augusti 2016

Kanelgömma


Den här kakan har jag gjort en gång förut. Väldigt smidig. Då hade jag rabarber på men denna gång blev de en kanelgömma istället.



75 g smör1 tsk bakpulver1 tsk vaniljsocker2 dl strösocker2 ägg2 ½ dl vetemjöl

Fyllning1–2 dl bär eller frukt av den sort du gillar mest, färska eller frystaev. strösocker. Eller som jag som blandade kanel och socker och gjorde små hål i smeten med en sked där jag hällde ner blandningen.

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt resten av ingredienserna i nämnd ordning. Du behöver inte vispa utan bara röra ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Lägg bären eller frukten på ytan. Sockra bären eller frukten om du vill ha dem söta.
(Blanda kanel och socker och strö över kakan eller häll i små hål på olika ställen i smeten)
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min eller tills den fått fin färg och inte är kladdig. Låt den svalna i formen.

fredag 5 augusti 2016

En liten burk till fjädrarna


Vår fina kalkon Kalle ger oss så många fina fjädrar. Dom största och finaste sparar jag. Men inte vetat vart jag skulle ha dom.

Så jag tog en liten burk och klädde i ett tunt rep. Bara limma och vira runt. Så fick fjädrarna ett hem. Nu står dom i vårt ena köksfönster.