torsdag 21 juli 2016

Klarbärssaft


I söndagskväll kokade jag saft igen. Vi har flera träd med klarbär och de är hur mycket som helst på dom. Så jag ställde mig helt enkelt och plockade. Det tog väl en timme ungefär. Sen måttade jag i socker. Så där på en höft ni vet.


Jag fick låna en saftmaja av en granne. Så nu blev de saft på riktigt. Men vi är överens om att min "fusk saft" fortfarande är den godaste. Även om jag tycker att den här är klart godkänd. Rabarbersaften jag gjorde i saftmajan blev inte alls lika god. Och inte heller den jag gjorde med alla möjliga bär. Men den här var helt okej. Och de är ju så roligt att kunna använda de som finns.

tisdag 19 juli 2016

Chokladbollar


Eftersom vår helg inte blev som planerat fick vi ju tänka om och efter att vi hade besökt Gränna bestämde barnen och jag oss för att baka chokladbollar. De var nämligen så att de fanns chokladbollar på stället vi åt på i Gränna och barnen vart så sugna. Eftersom de var flera år sen jag bakade det tyckte jag de var en väldigt bra idé.


Dom flesta vet väl hur man gör chokladbollar men jag lägger upp receptet ändå. Taget från baksidan av havregrynen. Något som förvånade mig var dock att man skulle smälta smöret. Sist jag bakade skulle de bara ha rumstemperatur och sen fick man knåda som en tok för att få ihop de. Men nu var det ändrat och vi gjorde som det stod.


Ca 25 st

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk kallt starkt kaffe
  • pärlsocker eller annan garnering
  1. Smält smöret och låt puttra en kort stund.
  2. Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.
  3. Forma bollar. Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering. Servera till kaffet


lördag 16 juli 2016

Jordgubbs och rabarberpaj


När jag kokade rabarbersaft tyckte jag att de var onödigt att slänga rabarbern efter att de var klart. Så jag la ner de i en ugnsfast form istället för att göra paj av de.


Dagen innan hade jag och barnen varit och plockat jordgubbar så jag tog en liter och skar ner i formen. Insåg sedan att vi inte hade nått mjöl hemma så jag fick improvisera helt enkelt.


Jag strödde över majsstärkelse, socker och havregryn. Hade på kanel och ringlade över sirap. La små smörklickar på körde in de i ugnen. 200 grader i ca 15-20 minuter.
Serverade gammaldags vaniljsås till. Kan säga att den vart klart godkänd. Fast den inte blev som jag tänkte. Utom av barnen då som inte äter rabarber. Eller någon annan paj heller. Om dom inte bara får äta pajskalet. Eller helst bara vaniljsås.

onsdag 13 juli 2016

Rabarbersaft


Jag tror aldrig att jag har gjort saft förut. Jag har ett minne från min barndom att min mamma gjorde de. Kokade och sen hällde ner i en stor tygpåse på en konstig ställning så de droppade ner i en hink under. Men om jag tyckte om de sen vet jag inte. Sen kommer jag ihåg att mormor ibland gjorde flädersaft. De tyckte jag var väldigt gott.


De finns en hel del rabarber här. Så gott! Så jag googlade lite och hittade ett recept på saft. Väldigt snabbt och enkelt. Tyckte de var utmärkt som första gångs försök. Det var Leilas recept och det tog bara 15 minuter. Eller 20 om man räknar med att jag tvättade och skar all rabarber.


Och visst blev de saft. Väldigt god tyckte vi vuxna. Barnen var inte lika förtjusta tyvärr. Man behöver ha i mycket mer av den än vanlig köpesaft vilket gjorde att den fick åt fort. Väldigt fort. Första flaskan tog slut på ett dygn. Men gott och enkelt var de. Och vi har ju mera rabarber.